תקלות מצויות באורגנים פסנתרים ומקלדות

דף זה יעודכן מידי פעם עם תקלות ופתרונות נוספים

  1. דבר ראשון יש לבדוק את הכבלים והיציאות. צריך לשחק בעדינות בתקע לראות האם תזוזות קלות גורמות לשינויי עוצמה.

  2. אפשרות שניה היא שווסת העוצמה נדפק (פוטנציומטר) ויש להחליפו במעבדה.

תיקון אורגן חייב להתבצע ע"י טכנאי רשמי ומוסמך (ראה לשונית חאפרים)

מתחת לידית יש מנגנון אלקטרוני השולט על ערכי הפיטץ' (הפרמטרים). כתוצאה משימוש הוא מתבלה ו"זורק" ערכים שגויים באופן רנדומלי (בד"כ בעת לחיצה על הקלידים ישנם תזוזות זעירות במקלדת המשפיעות על יחידת הפיטץ'). יש להחליף את היחידה האלקטרונית ברכיב מקורית (אין חובה להחליף את כל הפיטץ').

תיקון אורגן חייב להתבצע רק ע"י טכנאי רשמי ומוסמך (ראה לשונית חאפרים) 

מתחת לידית יש מנגנון אלקטרוני השולט על ערכי הפיטץ' (הפרמטרים). כתוצאה משימוש הוא מתבלה ו"זורק" ערכים שגויים באופן רנדומלי (בד"כ בעת לחיצה על הקלידים ישנם תזוזות זעירות במקלדת המשפיעות על יחידת הפיטץ'). יש להחליף את היחידה האלקטרונית ברכיב מקורית (אין חובה להחליף את כל הפיטץ').

תיקון אורגן חייב להתבצע רק ע"י טכנאי רשמי ומוסמך (ראה לשונית חאפרים) 

בד"כ מדובר בנתק בצמת החוטים המחברת בין יחידת הפיטץ' ללוח הראשי/פנל. יש להחליף את צמת החוטים בחדשה או לבצע חיבור בהלחמה שלאחריו יש לבצע קיבוע למניעת הישנות התופעה. אין צורך בהחלפת יחידת הפיטץ' כי הבעיה אינה ביחידת הפלסטיק אלא בחיבורים.

תיקון פיטץ' חייב להתבצע רק ע"י טכנאי רשמי ומוסמך (ראה לשונית חאפרים) 

מתחת לכל קליד נמצא מגע חשמלי המופעל בעת לחיצה על הכלי. בד"כ ישנם 2 מגעים מינימום מתחת לכל קליד כאשר האחד תפקידו להודיע על לחיצת התו והמגע השני תפקידו להודיע על עוצמת הלחיצה כדי שעוצמת הצליל תהיה דינמית. כאשר נכנס ליכלוך הוא מונע מהמגע את החיבור החשמלי למעגל המודפס שמתחתיו ולכן הקליד לא עובד או שהדינמיקה פגומה. אסור להשפריץ ספריי מגעים על המגע והטיפול חייב להיות פרטני לכל מגע! לפעמים הבעיה נובעת ממגע קרוע ואז חייבים להחליף את רצועת המגעים.

תיקון כלי נגינה חייבת להתבצע ע"י טכנאי רשמי ומוסמך!

לפעמים בעת נשיאת האורגן שומעים שמשהו מסתובב בתוך הכלי. זה יכול להיות חפץ פלסטי שנכנס פנימה (כגון מפרט של גיטרה) אך מאידך יתכן שמדובר בבורג מתכתי שהשתחרר מאחד הכרטיסים… אם מדובר בבורג הרי הדבר מסוכן ביותר ויש לחלצו. בורג מתכת עלול לקצר לכם את המכשיר ולפעמים אף לשרוף את כולו! יש לחלץ את הבורג ואם לא מצליחים חייבים להגיע מיידית למעבדה כדי לחלצו בצורה מקצועית

תיקון כלי נגינה חייבת להתבצע ע"י טכנאי רשמי ומוסמך!

במקלדות אלו הקלידים אינם בודדים אלא מגיעים כמטריצת קלידים של אוקטבה שלימה. אם לא ניסו להדביק את הקליד השבור אזי לפעמים ניתן לבצע יציקה פנימית של הקליד במקום להחליף את כל האוקטבה (בכל מקרה חייבים לפרק את המקלדת ממש כמו בהחלפה). הדבקה אינה מועילה כי זהו חלק מיכני עליו מופעל לחץ תמידי. חייבים להחליף רק קלידים מקוריים ובחלק מהמודלים יש משקולות מתחת לכל קליד.

קלידים PA600 PA700 PA500 PA900 PA1000קלידים PA600 PA700 PA500 PA900 PA1000

תיקון כלי נגינה והחלפת קלידים חייבת להתבצע ע"י טכנאי רשמי ומוסמך!

בד"כ מדובר בכרטיס קול המחובר למחשב והרעשים קיימים גם ללא נגינה. רעש זה נשמע כצירצור עם הרבה הרמוניות. ברוב המקרים רעש זה נוצר עקב הפרשי מתחים בין האורגן לכרטיס הקול. כדי לפתור את הבעיה יש לרכוש D.I פסיבי (ועבור חיבור סטריאו יש לרכוש 2 יחידות).

תיקון כלי נגינה חייבת להתבצע ע"י טכנאי רשמי ומוסמך!

 מדובר על זימזום בתדר של 50HZ הנובע מהפרשי מתחים בין 2 היחידות. יש לנתק את הארקה או לחבר ארקה באחת מהיחידות כדי שהרעש יעלם. הצורה הפשוטה ביותר היא להשתמש במעביר משקע 110V לשקע רגיל (שעולה שקלים בודדים). ראה להלן תמונות בשיטה זו מנתקים בשניות ספורות את הארקה מהכבל.

    

תיקון כלי נגינה חייבת להתבצע ע"י טכנאי רשמי ומוסמך!

 תקלה זו קוראת בד"כ כאשר מוכנס מתח ע"י מערכת ההגברה או המיקסר. "תאונת עבודה" כזאת נגרמת מהפרשי מתח בין פאזות החשמל (מכשירים מחוברים לפאזות שונות) או שליחת מתח 48V דרך הפנטום (בחיבור BALANCED). מעגל האודיו הסופי נשרף ויש להחליף את הרכיבים הפגומים במקוריים! יש לשים לב מדובר על רכיבי SMD שגודלם לפעמים 1 מ"מ על 2 מ"מ!

תיקון כרטיס האודיו חייב להתבצע ע"י טכנאי רשמי ומוסמך המיומן בהחלפת SMD ולא חאפר אחרת…

תקלה זו נגרמת בד"כ כאשר דורכים על כבל האודיו ועל ידי זה קפיצי השקעים מתעקמים או שהמעגל המודפס נשבר. לצורך התיקון יש לפרק את הכלי ולהוציא את מעגל האודיו ולנסות לשחזר את המעגל מודפס. במידה והשקעים נדפקו יש להחליפם בשקעי אודיו חדשים ומקוריים.

תיקון כרטיס האודיו או החלפת השקעים חייבת להתבצע ע"י טכנאי רשמי מוסמך ומיומן. 

הרבה פעמים בעת נסיון החלפת שקע ע"י חאפרים נתלשו תעלות החיבורים של המעגל מודפס והם הוצרכו להלחים חוטים כדי שהשקע יעבוד… לא ניתן לשחזר תעלות שנתלשו מלבד החלפת הכרטיס בחדש.

 בד"כ המפסק פגום. יש לחלק בין 3 סוגי מקלדות/אורגנים ודרכי הטיפול בהם. מפסקי פחם, מפסקים רגילים, מפסקי SMD.

  1. מפסקי פחם הם מפסקים המוכרים לנו משלטי משחק או רכב. כדי לתקן את האורגן צריך לנקותם ולפעמים אין מנוס מלהחליפם. לדאבונינו  מפסקים אלו באורגנים אינם מגיעים כמפסקים בודדים ולכן נאלצים להחליף באורגן יריעת מפסקים שלימה… עם כל זאת במעבדת אלקטרו מיוזיק פיתחנו טכניקה מיוחדת ובלעדית לשיחזור מגעים בודדים באחריות מלאה ובכך לחסוך את מחיר החלפת יריעת המפסקים. שים לב! חאפרים נוהגים להשתמש בצבע מוליך הנמכר ברחבי העולם אך מנסיוננו הרב הצבע מתקלף אחרי שימוש קצר יחסית…

  2. מפסקים רגילים הם מפסקים סגורים ולא ניתן לשפצם. יש להחליפם במפסקים מקוריים.

  3. מפסקי SMD כמו המפסקים הרגילים לא ניתנים לשיפוץ אך החלפתם מאוד מורכבת. אין ללכת לחאפרים כי התוצאה לא פעם היא הרס הכרטיסים (גם אם לא קולטים זאת בהתחלה כי הכל לכאורה עובד…)

כך נראית החלפת מפסק במעבדת אלקטרו מיוזיק

כך מחליפים חאפרים מפסקים סינים…

וככה הורסים ללקוח את הכרטיס בלי יכולת תיקון נוסף!

כפתור שבור הוא רופף וזז לצדדים. במבט ראשון אמנם נראה שהשבר רק מפריע לתפקוד נוח של הפונקציה אותו הוא משמש, אך מתברר שאם לא מתקנים את הכפתור יכולה להיווצר בעיה חמורה במעגל המודפס.

לאחרונה הגיעו למעבדה כמה מקלדות אשר כתוצאה מהשבר בציר הכפתור הוא "נחת" מעט על המעגל (דבר שכמעט ואינו נראה), ובכל פעם שלחצו על הכפתור הוא שיפשף את המוליכים של המעגל מודפס! התוצאה נתקים במעגל מודפס שגורם לכפתורים תקינים נוספים להפסיק לעבוד…

נתקים במעגל מודפס

למניעת בעיה זו יש להזדרז ולהחליף את הכפתור השבור טרם שיווצר נזק בלתי הפיך למעגל המודפס!

לא ניתן ברוב המקרים לחווט את הנתק בצורה פשוטה כי המפסק שמעליו משפשף את חוט והוא מתנתק אחרי זמן קצר…

 

 תקלה זו נוצרת בד"כ כאשר צירי המסך או מוט המעצור מתעקמים כתוצאה מלחץ חיצוני.

ברוב המקרים תקלה זו קוראת כאשר משתמשים בקייס רך ובלא משים לב כפתור הפתיחה של המסך נלחץ והמסך מתרומם. החפצים שנמצאים בתא הקטן הנמצא מול המסך לוחצים על המסך ובעת טילטולי הדרך הם גורמים להתעקמות.

תיקון תקלה זו מצריך מיומנות מיוחדת ולא פעם עקב חוסר ידע חאפרים שרפו עם מלחם את מוט המעצור כדי לנסות (ללא הועיל) לתקן את התקלה…

   

במעבדת אלקטרו מיוזיק מתקנים מסכים בשיטות מקצועיות ע"פ הנחיות חברת קורג!

אחרי התיקון לא ניכר כלל שהמסך היה מקולקל מיכנית.

תיקון PA4X
תיקון אורגנים
תיקון סינטיסייזרים
תיקון סינטיסייזרים
תיקון פסנתרים
תיקון פסנתרים
תיקון מגברים
תיקון מגברים
דילוג לתוכן